Доступність посилання

ТОП новини

Дефіцит із квитками на потяги спричиняє корупція на залізниці – експерт


Київ – Дефіцит квитків у залізничних касах України спричинений нестачею вагонів та корупцією, поширеною серед працівників вокзалів. Так вважають експерти проекту «ПОЇЗДка», які займаються моніторингом стан стану справ на українській залізниці. У Мінінфраструктури наголошують, що борються зі спекулянтами, і нагадують про збитковість пасажирських перевезень в Україні, що, за словами чиновників, не дозволяє належно оновлювати рухомий склад.

Киянка Інна вже два тижні не може навідати батьків, які живуть на Львівщині. Каже, що придбати квиток у плацкарт неможливо, бо його немає – навіть на кілька тижнів уперед. Аналогічна ситуація – і в напрямку Одеси, куди Інна хотіла з’їздити на відпочинок.

«Дуже багато моїх знайомих шукали квитки, наприклад, у Донецьк, Кривий Ріг, Хмельницький, Вінницю. Всюди спостерігається загальна картина: є квитки на люкс-місця і на швидкісні потяги», – розповідає вона.

Однак, каже Інна у коментарі Радіо Свобода, обидва варіанти дорожчі. Окрім того, швидкісний потяг на Львів курсує хоч і щодня, але його рейс – о 17:26, тобто треба або у п’ятницю раніше відпроситися з роботи, або у суботу втратити майже цілий день.

Багатомільярдні збитки через пільговиків

У Міністерстві інфраструктури у липні відрапортували, що для перевезення пасажирів усередині країни задіяно вже понад 4,5 тисяч вагонів. Відповідальні за перевезення пасажирів відомства заявляють, що діють на межі можливостей. В «Укрзалізниці», наприклад, кажуть про збитковість підприємства і про 26 категорій громадян, які в Україні мають право на пільговий проїзд.

«За перше півріччя близько 1,7 мільярда – це збитки від приміських пасажирських перевезень 1,5 мільярда – збитки від дальнього сполучення. І при цьому, наприклад, в обласних бюджетах не передбачено в повному обсязі компенсувати перевезення пільговиків», – зазначає заступник гендиректора «Укрзалізниці» Павло Чекалов.
Залізниця дотує проїзд кожного пасажира на 84,5 гривні
Павло Чекалов

«Ми для себе порахували, що залізниця дотує проїзд кожного пасажира на 84,5 гривні», – додає він.

На збитковості пасажирських перевезень наголошує і міністр інфраструктури Володимир Козак. І наводить приклад: «На святкові дні, які були у червні, призначався потяг 231-й Київ-Сімферополь. У червні його призначали 8 разів. Так-от, цей потяг, яким ми додатково вивозили з Києва пасажирів, за 8 поїздок завдав збитків на півтора мільйона гривень».

Вагони «ті самі», а ремонт – удвічі дорожчий

Задля того, щоб якось компенсувати втрати, із середини липня «Укрзалізниця» підвищила вартість квитків в середньому на 10%. Ще одне подорожчання планують у жовтні. Водночас учасники проекту «ПОЇЗДка», що займається правовою підтримкою пасажирів, вважають, що заяви Укрзалізниці» та Мінінфраструктури про збитковість є дещо перебільшеними. Координатор проекту Олександр Бондаренко у коментарі Радіо Свобода каже, що, за його даними, половина коштів, які є у розпорядженні «Укрзалізниці», використовуються неефективно.

«Була озвучена інформація про капітальний ремонт вагонів. Що на капітальний ремонт одного вагону «Укрзалізниці» потрібно від 4 до 6 мільйонів гривень. Той самий ремонт у Росії у перерахунку коштує 2 мільйони гривень. Вагони ті самі», – каже він.

Олександр Бондаренко вважає, що для того, щоб вирішити проблему з нестачею квитків, треба, по-перше, займатися оновленням рухомого складу, не лише ремонтуючи наявні вагони, але й купуючи нові. За підрахунками експерта, щороку українська залізниця – для того, щоб поліпшити ситуацію з перевезенням пасажирів – мала б отримувати до півтисячі нових вагонів, тоді як реально, каже Бондаренко, кількість куплених за роки незалежності вагонів можна порахувати на пальцях.

Окрім того, на думку координатора проекту «ПОЇЗДка», не варто забувати і про корупцію середньої, як він каже, ланки, а саме – співпрацю деяких співробітників залізничних вокзалів із перекупниками.

Перекупники у змові з касирами?

В останніх дефіциту квитків не буває. Це у бесіді з Радіо Свобода підтверджують люди, яким протягом останніх кількох тижнів довелося постояти у черзі у залізничну касу. За розповідями очевидців, у касах постійно «вартують» особи, які тихенько пропонують свої послуги охочим придбати квиток у бажаному напрямку. Коштує він десь удвічі дорожче. Однак покупця запевняють, що проблем із придбаним квитком не буде – навіть попри те, що квитки на потяги в Україні нині іменні.

«Алгоритм приблизно такий: перекупник підходить до пасажира і запитує його дані: прізвище, ім’я, по батькові, куди має бути квиток – і ці дані він смскою повідомляє «своєму» касирові. Потім він бере у пасажира передплату, йде до каси і купує квиток. Без черги – перед цим каса закривається буквально на 5 хвилин, нібито там технічна перерва. Потім після цієї технічної перерви перекупник підходить до касира, забирає квиток і віддає пасажирові. За завищеною ціною», – розповідає Радіо Свобода експерт Олександр Бондаренко.

У Мінінфраструктури водночас заявляють, що боротьба зі спекулянтами і недобросовісними працівниками залізниці ведеться постійно. За словами міністра Володимира Козака, відомство намагається контролювати роботу як касирів, так і провідників.
Всі переговорні пристрої між касирами і пасажирами обладнані реєстраторами
Володимир Козак

«Всі переговорні пристрої між касирами і пасажирами обладнані реєстраторами. Сьогодні ми запроваджуємо систему, яка повністю контролює продаж в Україні всіх квитків. Мова йде про контроль за поверненням квитків. Тобто ми хочемо відстежити, з якої каси найбільше повертають», – наголошує міністр.

Поки українці шикуються у черги у залізничних касах, «Укрзалізниця» звітує про останні новації: до кінця року там планують запровадити електронні квитки на всі потяги внутрішнього сполучення. Поки що такі проїзні документи можна придбати лише на потяги Інтерсіті+ та 38-й потяг Київ-Донецьк. Новація, як очікується, скоротить видатки «Укрзалізниці» на друк квитків (за даними Павла Чекалова, йдеться про 18 мільйонів гривень економії щорічно) та зробить сам процес купівлі-продажу комфортнішим для громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG